kruikje

kruikje
Korinthisch

zaterdag 13 september 2014

beleid en besluitvorming berusten op een democratische vorm van consensus

Met politiek wordt bedoeld een denken en handelen met betrekking tot de mogelijkheid van mensen hun recht op vrijheid uit te oefenen in een samenleving welke daarop is ingericht.

Deze definiëring vormt een benadering voor een bepaling van het geheel aan bezigheden die te maken hebben met de inrichting van de samenleving in een staatkundige organisatie.

Het maatschappelijke en natuurlijk geordende recht om hun vrijheid te verkrijgen als een deelnemen aan het eeuwigdurend verlangen van alle mensen hun lot in eigen hand te nemen vormt het onbepaalde element dat het motief vormt waarmee meerdere mensen met elkaar kunnen besluiten tot een overleg waardoor zij hun denken zodanig met elkaar in overeenstemming brengen dat een samenwerking ontstaat waarop de daadwerkelijke politieke organisatie van een samenleving waarvan alle mensen van een land of provincie of een stad deel uitmaken berust.

Politiek heeft te maken met macht en gezag, met het samenbrengen van de krachten van mensen die de samenleving in beweging houden zodat een levendig geheel van vrije burgers die met elkaar in redelijke vrede hun bestaan delen tot stand kan komen en zij in hun onderhoud kunnen voorzien alsmede voor het overige hun tijdelijke betrokkenheid bij elkaar kunnen bemerken in een zelfbewuste vorm waarmee het leven in het algemeen zichzelf in stand wil en kan houden en doorgeven aan volgende generaties.



Dat daartoe gezagsdragers en mensen die weten wat macht is en die geacht worden zo'n macht naar behoren te kunnen uitoefenen als een kundigheid ter beschikking van de samenleving gesteld, nodig zijn is evident en zal voor iedereen begrijpelijk zijn als een wijze waarin de mensen de macht die zij allen met elkaar bezitten over hun natuurlijke staat en culturele waarden kunnen verdelen.

Daartoe is gezond verstand meer te benoemen als de leidraad voor de bepaling van zo'n gezamelijk aangehangen beleid dan de wijsheid welke doorgaans zo geroemd wordt als het prerogatief van een beslissing waarin iedereen zich kan vinden of die door iedereen gevolgd kan worden.

Wijsheid is een vorm van het denken die de persoonlijke gedachtenstroom boven zichzelf verheffen kan maar op zichzelf geen beslissing behoeft te nemen, aangezien de wijsheid geacht wordt een volkomen kwaliteit te zijn die zichzelf genoeg is en geen besluit neemt tenzij zij daartoe zich uitgenodigd voelt.

Met gezond verstand nemen mensen beslissingen omdat zij daartoe zich genoodzaakt voelen om hun bestaan en het behouden van hun waarden van dienst te zijn uit het gevoelen van een belang dat zij als het hunne beschouwen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten