kruikje

kruikje
Korinthisch

dinsdag 10 februari 2015

een zilveren stater van Corinthia vertelt ons meer dan enige getuigenis kan uitrichten

Corinth. Circa 345-307 BC. :AR Stater (8.53 g)...
Corinth. Circa 345-307 BC. :AR Stater (8.53 g) :::Pegasos flying left :::Laureate and helmeted head of Athena left; A-P at neck, eagle standing left, head reverted, behind. :Pegasi I pg. 262, 426 (same dies); Ravel 1008. (Photo credit: Wikipedia)
Photographie du compositeur français Maurice Ravel
Photographie du compositeur français Maurice Ravel (Photo credit: Wikipedia)

De reactie op de video spreekt boekdelen die eenvoudiger zijn samen te vatten: alleen omkijken?




waar gaat het over in dit belogue?

*******************************************************

ZEEWIND: ^de gemeente van Corinthe # gekrulde vleugelen en een platte helm - het paard van Aphrodite ^




hetgeen de lezer zal begrijpen: 'this is our cup of tea' -


*** 5% bid - I.67. CORINTHIA, Corinth. 

Circa 500-450 BCStater (Silver, 17mm, 8.69 g 6). Ϙ Pegasos flying left, with curved wing. Rev. Head of a goddess to right, wearing a Corinthian helmet and with her hair falling in a long queue down the back of her neck; all within deep incuse square. CNG E-sale 290, 7 November 2012, 194 (same dies). Pegasi 49. Cf. Ravel 117 (P76/T-). Nicely toned and with a female head of lovely late archaic style. With a large die break on the reverse behind the head, and with a minor bang on her chinotherwise, good very fine. From the RRG collection, acquired prior to 1978.

The reverse die of this coin was severely damaged soon after it was made, yet it continued in use despite that fact, albeit for only a short time. The fact that at least two examples of this coin are know, which share the same damage proves this (they may well have been struck on the same day). It is understandable that the mint workers would have kept using this damaged die because its quality is outstanding. As for the identity of the goddess, it was long assumed to be Athena, but recently a very convincing case has been put forth that it is actually Aphrodite, wearing a helmet as the city’s protectress. In any case, without the die break this coin would be a wonder. (beschrijving Nomos ag)


7&&&&&&&&&&&&&&&&&&2015&&&&&&&&&&&&&&&&&7




Het kan natuurlijk niet zo zijn dat mijn persoon den volke mag vermaken zonder daarbij gebruik te maken van betrouwbare gegevens uit een verleden wellicht lang geleden daargelaten maar niet zonder betekenis voor de grote gemeente die het Koninkrijk der Nederlanden volgens  de Principaliteitsgedachte van 1815 feitelijk betekent in onze ogen. Men zou zeker de meer recente geschiedenis van onze landen verenigd in ons voorstel van een Koninklijke Federatie der Nederlanden kunnen bezien in het licht van hetgeen ons bekend is aangaande de christelijke gemeente van Corinthe, welke in de apostolische brieven, o.a. een verzamelde reflectie weergevend van de belangrijke plaats welke de havenstad innam in de Grieks-Romeinse wereld met alle geschiedenis daaraan voorafgaand, een periode van verandering en dynamiek laat zien hetgeen kenmerkend was voor de havenplaats Corinthe waar alle religiositeit en handelsgeest en redelijkheid van die tijd van de eerste christenheid tezamen waren gebundeld in een belangrijke economische en culturele waardenbeleving zowel naar het oosten als naar het westen gericht en verder reikende dan bij de zuilen van Hercules of de Zee van Marmora bekend was. 


Je moet bedenken dat de ouden niet in werkelijke zin een jaartelling hanteerden zoals wij dat doen en deze Stater was voor hen evenzogoed een bezit in het heden van de stadstaat als elk ander gegeven goed dat was geworden in die moeilijke cultuurgemeenschap van de Helleense wereld, zo men wil de hellenistische gemeenschap waarin elkeen een gemeenschappelijke taal kon verstaan en spreken, en met een gerust hart kan men erop vertrouwen dat het feit dat in 2015 op 8 februari deze zilverstater ter veiling is aangeboden geen toevallig retipand behelst uit de oudheid maar met een zekere zin voor toekomstige ontwikkelingen door de ouden aan ons is overgelaten om hun verhaal te adstrueren en voor de eerlijke vinder in het daglicht te doen stellen wat zij begrepen van hetgeen de geschiedenis van deze beschadigde munt betekende in hun tijd en voor het heden erna komende. 

De munt dateert van de periode aan het einde van de archaische tijd, toen de burgerlijke democratie zich nog in Corinthe moest vestigen als een aanvaarde staatsvorm waarmee men wel de aanvang van de klassieke periode kan kenmerken, hoewel de indeling in de kultuurperiodes van de gescheidenis voor Corinthe er anders uitzagen als die van Athene en andere steden in de oudheid. Corinthe met zijn Acropolis waarop de tempel van Aphrodite en APOLLON onvernietigbaar leek met zijn monolithische zuilen waarvan de oprichting uit een andere tijdsperiode dateren dan de tijd waarin de tempelplaats werd bevestigd als die van deze Aphrodite apollonice nomos corinthie, welke verering de oude tempel was toegedaan vóór die tijd is nog maar ternauwernood onderzocht maar het zal een sferische godin zijn geweest verbonden met aarde en zee. 


Eenieder die bekend is met de specifieke cultuur van een havenstad weet welke problemen er kleven aan de identiteitsbeleving, aan de duurzaamheid van het huwelijk, de sexuele beleving en de culturen die daarmee samengaan, de snelheid waarin het leven zich afspeelde, zo ook de betrekkelijke verfijning waarmee de altijd op de reis overzee gerichte bevolking zijn waarden gestalte geeft in kunstvoorwerpen en handelsartikelen, alles lijkt in het teken te staan van een overleven dat feitelijk reeds een betrekkelijke bestendigheid en zekerheid kent omdat de kontakten en mogelijkheden daar zijn om altijd in zijn behoeften te voorzien en te doen voorzien. Geen enkele meer inlandelijk gelegen stad kent deze beleving van bestendigheid, hoewel de behoefte daaraan in zekerheidstellingen natuurlijk voor elke staat zo ook in die wereld van de antieke stadstaat een verschillende uitdrukking verkreeg welke natuurlijk van grote invloed was op al die handelspartners waarmee zij verbonden was. De Grieks-Romeinse wereld van het Hellenisme kende geen gelijke aan die van deze havenplaats, waarin de betekenis van de feitelijkheid een stadstaat te zijn reeds vroegtijdig ondergeschikt was geraakt aan haar functie en betekenis binnen deze werelden, welke elkaar in deze plaats ontmoetten.

vreest niet....



Geen opmerkingen:

Een reactie posten