kruikje

kruikje
Korinthisch

zondag 14 september 2014

wij willen het graag goed doen - Holland's interieur

Demetrius van Phaleros - een filosoof op de troon? [wikipedia]

Henri Moore - 3 standing figures (1953)


Van de oudheid gesproken, in de antieke culturen kwamen ook wel modernismen op en erg behoudend was de burger meestal niet wanneer het om de handelsbelangen ging.

Een oligarchie duurt maar een periode van een tijd, wij noemen dit verschijnsel in ons land het vormen van een minderheidskabinet, soms is er eerder sprake van een kernkabinet als ingreep in het regeringskader.

Het kan gebeuren dat de politieke ontwikkelingen in de samenleving sneller verlopen dan in de parlementaire democratie, dan wordt een dergelijke ingreep noodzakelijk ten behoeve van het behoud van de parlementaire verhoudingen en een vermindering van de druk op de kiezer om alweer naar de stembus te moeten gaan.

Verkiezingen vormen niet alleen dikwijls een obstakel voor een politiek van besluitvorming ter bevordering van het behoud van de parlementaire en staatkundige vrijheden, zij kunnen de ontwikkeling van een vernieuwing in het beleid ook voor vele jaren remmen. Het is aan de zittende regering in overleg met de democratische geledingen in vertegenwoordiging om te bepalen of deze remmende werking gunstig of ongunstig wordt geacht, het moge evenwel opnieuw een staatkundige verandering in de Constitutie worden geacht dat een dergelijke positieve of negatieve beslissing de instemming van de koning dient te genieten.

Piet Mondrian - compositie met rood (1939)

Het staatshoofd van een land heeft niet alleen een initiërende maar ook een controlerende taak, zonder een bevestiging van de zijde van een autoriteit kan geen enkele democratie lang stand houden.

In ons land is de politieke eenheid die voorwaarde is voor een gunstig verlopend staatsbestel tot een ideale vorm uitgegroeid welke naar mijn smaak een toetsing aan de reëele staatkundige verhoudingen van node maakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten